5 zalet jedzenia łososia

Ryby na polskich stołach pojawiają się zdecydowanie zbyt rzadko, a chcąc wprowadzić je do codziennego menu, szczególną uwagę warto zwrócić na łososia. Wyjaśniamy zatem dlaczego dobrze jest postawić akurat na tę propozycję, czym się ona wyróżnia i przedstawimy kilka niewątpliwych zalet jedzenia łososia.

1.    Podaż dobrze przyswajalnego białka

Białko jest jednym ze składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, między innymi spełniając funkcję budulcową i wspierając tworzenie się i regenerację tkanek, a także odgrywając istotną rolę w każdym zachodzącym w ciele człowieka procesie. Doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka stanowi właśnie łosoś – określa się, że w każdych 100 g, ryba ta zawiera około 20 g tej niezwykle ważnej substancji.

2.    Dobry stosunek kwasów tłuszczowych

To co może wyróżniać łososia na tle innych ryb do bardzo dobry stosunek nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest on świetnym źródłem między innymi kwasów Omega-3, które pomagają zachować dobry stan i kondycję całego organizmu, w tym układu sercowo-naczyniowego. Ilość kwasów Omega-3 w rybie może się jednak różnić w zależności od jej pochodzenia i sposobu żywienia, a jedną z lepszych propozycji jest na przykład łosoś MOWI – więcej na jego temat znaleźć można na https://mowisalmon.pl/

3.    Wysoka przyswajalność witamin i minerałów

Jedzenie łososia pozwala dostarczyć organizmowi również dużą ilość witamin i minerałów, które są niezbędne do zachowania zdrowia – między innymi witaminy D i witamin z grupy B, a także selenu, fosforu i magnezu.

4.    Szerokie możliwości

Dania z łososia charakteryzuje nie tylko wyśmienity smak, ale również duża różnorodność – dobrze komponuje się on z wieloma dodatkami, a ponadto może być podawany w różnych wydaniach, np. pieczony lub wędzony. Można mieć zatem pewność, że każdy znajdzie coś dla siebie.

5.    Szybkość przygotowania

Niewątpliwą zaletą łososia jest to, że wyśmienite dania, w których odgrywa on główną rolę można przygotować nawet w kilka lub kilkanaście minut i poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Inspirujące przepisy na dania z tą wyjątkową rybą znaleźć można pod adresem: http://mowisalmon.pl/przepisy